Velkommen til våre nettsider!
bakgrunnsbilde

Risikoene og sikkerhetstiltakene ved ulike medisinske bildediagnostikkmetoder for gravide pasienter

Vi vet alle at medisinske bildeundersøkelser, inkludert røntgen, ultralyd,MR, nukleærmedisin og røntgen, er viktige hjelpemidler for diagnostisk evaluering og spiller en viktig rolle i å identifisere kroniske sykdommer og bekjempe spredning av sykdommer. Det samme gjelder selvsagt kvinner med bekreftet eller ubekreftet graviditet.Men når disse avbildningsmetodene brukes på gravide eller ammende kvinner, vil mange bekymre seg for et problem, vil det påvirke helsen til fosteret eller babyen? Kan det føre til flere komplikasjoner for slike kvinner selv?

Det kommer egentlig an på situasjonen. Radiologer og helsepersonell er klar over risikoen for medisinsk bildebehandling og strålingseksponering av gravide kvinner og fostre. For eksempel utsetter en røntgen av thorax en ufødt baby for spredt stråling, mens en røntgen av magen utsetter en gravid kvinne for primær stråling. Mens strålingseksponering fra disse medisinske avbildningsmetodene kan være liten, kan fortsatt eksponering ha skadelige effekter på mor og foster. Den maksimale stråledosen gravide kan bli utsatt for er 100msV.

medisinsk bildediagnostikk

Men igjen, disse medisinske bildene kan være fordelaktige for gravide kvinner, og hjelpe leger med å gi mer nøyaktige diagnoser og foreskrive mer passende medisiner. Tross alt er det viktig for helsen til gravide kvinner og deres ufødte babyer.

Hva er risikoen og sikkerhetstiltakene ved forskjellige medisinske avbildningsmetoder?La oss utforske det.

Tiltak

 

1.CT

CT involverer bruk av ioniserende stråling og spiller en viktig rolle i svangerskapet, hvor bruken av CT-skanninger øker med 25 % fra 2010 til 2020, ifølge relevant autoritativ statistikk. Fordi CT er assosiert med høyere føtal strålingseksponering, er det viktig å vurdere andre alternativer når man vurderer bruk av CT hos gravide pasienter. Blyskjerming er en nødvendig forholdsregel for å minimere risikoen for CT-stråling.

Hva er de beste alternativene til CT?

MR anses å være det beste alternativet til CT. Det er ingen bevis for at stråledoser under 100 mGy under graviditet er assosiert med økt forekomst av medfødte misdannelser, dødfødsler, spontanaborter, vekst eller psykiske funksjonshemminger.

2.MR

Sammenlignet med CT, den største fordelen medMRer at den kan skanne dype og bløte vev i kroppen uten å bruke ioniserende stråling, så det er ingen forholdsregler eller motsetninger for gravide pasienter.

Når to avbildningsmodaliteter er til stede, bør MR vurderes og foretrekkes på grunn av den lavere ikke-visualiseringshastigheten. Selv om noen studier har vist teoretiske fostereffekter ved bruk av MR, som teratogenisitet, vevsoppvarming og akustisk skade, er det ingen bevis for at MR er potensielt skadelig for fosteret. Sammenlignet med CT kan MR mer nøyaktig og adekvat avbilde dypt bløtvev uten bruk av kontrastmidler.

Imidlertid har gadoliniumbaserte midler, et av de to viktigste kontrastmidlene som brukes i MR, vist seg å være farlige for gravide. Gravide kvinner opplever noen ganger alvorlige reaksjoner på kontrastmidler, slik som gjentatte sene retardasjoner, langvarig føtal bradykardi og for tidlig fødsel.

3. Ultralyd

Ultralyd produserer heller ingen ioniserende stråling. Det har ikke vært noen kliniske rapporter om bivirkninger av ultralydprosedyrer på gravide pasienter og deres fostre.

Hva dekker ultralydtesten for gravide? For det første kan den bekrefte om den gravide virkelig er gravid; Sjekk alderen og veksten til fosteret og beregn forfallsdatoen, og sjekk fosterets hjerterytme, muskeltonus, bevegelse og generell utvikling. Sjekk i tillegg om moren er gravid med tvillinger, trillinger eller flere fødsler, sjekk om fosteret er i hode-første stilling før fødselen og sjekk om morens eggstokker og livmor er normale.

Som konklusjon, når ultralydmaskiner og utstyr er riktig konfigurert, utgjør ikke ultralydprosedyrer helserisiko for gravide kvinner og fostre.

4. Kjernefysisk stråling

Nukleærmedisinsk avbildning innebærer injeksjon av et radiofarma i en pasient, som er fordelt over hele kroppen og sender ut stråling på et målsted i kroppen. Mange mødre er bekymret når de hører ordet kjernefysisk stråling, men strålingseksponering for foster med nukleærmedisin avhenger av forskjellige variabler, slik som mors utskillelse, absorpsjon av radiofarmasøytika og fosterfordeling av radiofarmaka, dosen av radioaktive sporstoffer og typen stråling sendes ut av radioaktive sporstoffer, og kan ikke generaliseres.

Konklusjon

Kort sagt, medisinsk bildediagnostikk gir viktig informasjon om helsetilstander. Under graviditeten gjennomgår en kvinnes kropp konstante endringer og er sårbar for ulike infeksjoner og sykdommer. Diagnose og passende medisiner for gravide er avgjørende for helsen deres og deres ufødte babyer. For å ta bedre, mer informerte beslutninger, må radiologer og andre relevante medisinske fagpersoner fullt ut forstå fordelene og negative effektene av ulike medisinske bildemønstre og strålingseksponering på gravide kvinner. Når gravide pasienter og deres fostre blir utsatt for stråling under medisinsk bildebehandling, bør radiologer og leger gi klar etikk i hver prosedyre. Fosterrisiko forbundet med medisinsk bildediagnostikk inkluderer langsom fostervekst og utvikling, spontanabort, misdannelser, nedsatt hjernefunksjon, unormal vekst hos barn og nevroutvikling. En medisinsk bildebehandlingsprosedyre kan ikke forårsake skade på gravide pasienter og fostre. Kontinuerlig og langvarig eksponering for stråling og bildediagnostikk kan imidlertid ha skadelige effekter på pasienter og fostre. Derfor, for å redusere risikoen for medisinsk bildebehandling og sikre fosterets sikkerhet under den diagnostiske bildediagnostiske prosessen, bør alle parter forstå nivået av strålingsrisiko i ulike stadier av svangerskapet.

————————————————————————————————————————————————— ———————————————————————————————————

LnkMed, en profesjonell produsent i produksjon og utvikling avhøytrykkskontrastmiddelinjektorer. Vi tilbyr ogsåsprøyter og slangersom dekker nesten alle populære modeller på markedet. Ta kontakt med oss ​​for mer informasjon prinfo@lnk-med.com

banner for produsent av kontrastmiddelinjektor1


Innleggstid: 27. februar 2024